Kütahya’da yer alan Aizanoi Antik Kenti’nde, erkek başı heykeli ve aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’e ait heykel parçası bulundu.
“3 nolu köprüye ait mimari blokların köprü genelinde yüzde 30’unu tespit etmiştik. Bu sezon ise köprüye ait daha fazla sayıda blok bulmaya başladık. Enkazın bulunduğu dere tabanından 1,5 metre daha derine inmemize rağmen, halen bloklar bulmaya devam ediyoruz. Köprü büyük ihtimalle bir sel sonucunda çökmüş olmalı. Bu alanın kazısı esnasında karşımıza, geçen seneden beri çeşitli heykel parçaları çıkmaya başlamıştı. Bu sene de yine çeşitli heykel parçaları bulmaya devam ediyoruz.”
Ekip, kazı çalışmaları sırasında son olarak, henüz kimliği anlaşılamayan bir erkek başı heykeli ve Aphrodite’e ait heykelin alt kısmını ortaya çıkardı.
Erkek başının 46 santimetre boyunda olması, ait olduğu heykelin yaklaşık 3 metre yükseklikte olduğunu düşündürüyor. Bulunan bu erkek başı mermerden yapılmış ve başın arka kısmı kırık. Yüz kısmı ise çok iyi işlenmiş ve kaliteli bir işçiliği var.
Aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Aphrodite’e ait heykel parçası ise diğeri kadar büyük değil. Araştırmacılar, bunun yaklaşık 1 metrelik bir heykele ait olduğunu belirtiyor. Dizden alt kısmı korunmuş olan Aphrodite’in yanında bir yunus figürü yer alıyor. Yunus figürü mitolojide deniz tanrısı Poseidon ve onun eşi Amphitrite ile de ilişkili. Ancak ekip, daha önce yanında yunus figürü yer alan Aphrodite örneklerinden yola çıkarak, Aizanoi’de bulunan bu heykelin Aphrodite’i temsil ettiğinden oldukça emin.
Çay yatağında geçtiğimiz yıllardan itibaren çeşitli boyutlarda heykellere ait mermer parçaları ortaya çıkartıldı. Bunlardan biri yaklaşık 50 santimetre yüksekliğindeki, aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Aphrodite heykel başıydı. Diğeri ise mitolojide şarap tanrısı olarak bilinen 45 santimetre yükseklikte Dionysos heykel başıydı.
Geçtiğimiz aylarda ise yine aynı çay yatağında ilk defa mermer güneş saati bulunmuştu.
Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi kenti, antik Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Zeus Tapınağı çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3.000 yıllarına ait yerleşim izleri açığa çıkarıldı. Helenistik dönemde bu bölge değişimli olarak Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlı iken, MÖ 133’de Roma egemenliğine girdi.
Zeus Tapınağı, Stadyum-Tiyatro kompleksi ve Macellum’u ile Roma döneminde önemli kentlerden biriydi. Bir tepe üzerine kurulmuş olan ve şehrin önemli dinsel yapısı olarak görülen Zeus Tapınağı dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri.
Şehrin kuzeyinde 13.500 kişi kapasiteli stadyum ve 20.000 kişi kapasiteli tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması antik dönemde Aizanoi’den başka hiçbir yerde görülmezken, MS 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Aizanoi Macellum’u ise dünyanın bilinen ilk borsalarından biri.