Bir Yahudi Bankacının Mirasçıları, Nazilerce Yağmalandığı İddia Edilen Bir Van Gogh Eseri İçin Bir Japon Şirketini Mahkemeye Veriyor

0
       
    Nazilerin zulmünden kaçınmak için sanat koleksiyonunu satmak zorunda kalan Yahudi bir bankacının yasal varisleri, Vincent van Gogh'a ait bir tablonun mülkiyetini geri almak için bir Japon holding şirketine dava açıyor.



    
    New York ve Almanya merkezli Paul von Mendelssohn-Bartholdy'nin üç varisi, 13 Aralık'ta bir Illinois bölge mahkemesinde Japonya merkezli bir sigorta şirketi olan Sompo Holdings'e  Ayçiçekleri  (1888) tablosunun yasal mülkiyetine itiraz etmek için dava açtı.

    İddiaya göre, Mendelssohn-Bartholdy'nin, 1930'ların ortalarında Pablo Picasso, Claude Monet ve August Renoir'in ve diğerlerinin de yer aldığı koleksiyonunu satmaya zorlayan Nazi dönemi politikalarının ve ekonomik yaptırımların bir "zayiatı" olduğunu belirtiyor ve bu Van Gogh tablosunu da 1934'te sattı.

     Mendelssohn-Bartholdy'nin soyundan gelenler, Sompo Holdings'in tablo 1980'lerin sonunda halka açık bir müzayedede satıldığında menşeini “görmezden geldiğini” ve “pervasızca kayıtsız kaldığını” iddia ediyor. Sompo sözcüsü Sho Tanka,  Courthouse News'e şirketin 98 sayfalık şikayette öne sürülen iddiaları "kesin olarak reddettiğini" söyledi.


    Sompo'nun firmasının eski adı olan Yasuda Fire & Marine Insurance Company, van Gogh'u 1987'de Londra'daki bir Christie's müzayedesinden 39.9 milyon dolara satın aldı. Tablo, satın alındığından beri Tokyo'daki Sompo Güzel Sanatlar Müzesi'ne ödünç verildi.


    Satış, Nazi faaliyetleriyle bağlantılı sanat eserlerini iade etme ve araştırma konusundaki mevcut standart olan 'Nazi El Konulan Sanat Üzerine Washington İlkeleri'nin önde gelen müzayede evleri tarafından resmen kabul edilmesinden yaklaşık on yıl önce gerçekleşti.


Çeviri: Alihan Altın

Kaynak: Artnews.com


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)