Notre-Dame de Paris'in yanmış iç mekanı üzerinde çalışan bilim adamları, 12. yüzyılın ortalarında katedralin yapımında demir kullanıldığını keşfettiler. Araştırmacıların kilisenin inşa edilme şeklini değiştiren ve 12. yüzyıl Paris'indeki demir ticareti hakkında şaşırtıcı bilgiler sağlayan beklenmedik bir keşif.
Bulgular, ironik bir şekilde, planlı yenileme çalışmaları sırasında Nisan 2019'da ünlü katedrali kasıp kavuran yıkıcı yangın sayesinde mümkün oldu. Yangın, kilisenin çatısının çoğunu tahrip etti ve 2024'te yeniden açılması beklenen binada benzeri görülmemiş onarım çalışmalarına yol açtı . Notre-Dame de Paris'in temeli 1163'te atıldı ve inşaat 1345'te tamamlandı.
Katedralin eski ihtişamına kavuşturulması süreci, kilisenin inşasının, bina bozulmamışken gözden kaçan veya analiz edilmesi imkansız olan yönlerini inceleme fırsatları yarattı.
Son zamanlarda, bir arkeolog ve korumacı ekibi, katedralin tribünlerinde, nef koridorlarında ve üst duvarlarında bulunan büyük (taşları birbirine bağlamaya yarayan) demir zımbalar buldu ve tarihlendirdi. Ekibin araştırması bugün PLoS One'da yayınlandı .
Centre National de la Recherche Scientifique'den arkeolog Maxime L'Héritier, "Ateş, üst duvarların tepesindeki ve çerçeve tarafından tamamen gizlenen zımbalar gibi demirin belirli kullanımlarına ışık tuttu" dedi. çalışmanın baş yazarı, Gizmodo'ya bir e-posta ile. "Yangınlar veya büyük bir restorasyon olmadan onları göremezdik."