Pablo Picasso’nun oğlu Claude Ruiz Picasso hayatını kaybetti

0


 

İspanyol ressam Pablo Picasso’nun oğlu fotoğrafçı ve yönetmen Claude Ruiz Picasso 76 yaşında hayatını kaybetti. Claude’nin ölüm nedeni açıklanmandı.

Gençliğinde ünlü fotoğrafçı Richard Avedon’un asistanı olarak çalışan Claude Ruiz Picasso, daha sonra Time Life, Vogue ve Saturday Review’da foto muhabirlik yaptı. Yaptığı çalışmalar ve babasının mirasının yöneticisi olarak 2011 yılında Fransa’nın en yüksek onuru Legion d’honneur Ödülü’ne layık görüldü.

Claude Ruiz Picasso, Picasso ile Françoise Gilot’un iki çocuğundan biriydi.Picasso’yu terk eden tek kadın olarak tanınan ve iki ay önce hayatını kaybeden Françoise Gilot, Picasso ile 10 yıl süren ilişkisini kaleme alan bir anı kitabı yazmıştı. Picasso, 1964 yılında yazılan “Picasso ile Hayat” isimli kitabının da piyasaya çıkmasını engellemeye çalışmış ve kitap piyasaya sürülünce de Gilot’tan olan çocukları Claude ve Paloma’yı bir daha görmemişti.


“Böyle bir role sahip olmayı beklemedim”

1970 yılında 22 yaşındaki Claude, Picasso’nun meşru oğlu ve varisi olarak tanınmak için dava açtı. Mahkeme Claude’nin lehine karar verince Claude ve Paloma, Picasso’nun ölümünden bir yıl sonra mirasçısı oldular. Picasso 1973 yılında 91 yaşında hayatını kaybettiğinde dev bir miras bıraktı: 1885 resim, 7089 çizim, 30 bin baskı, 150 eskiz defteri, 3222 seramik eser, milyonlarca nakit para… Fakat Picasso vasiyetini kaleme almadığı için mal varlılığının paylaşılması altı yıl sürdü. Sancılı geçen sürecin sonunda mal varlığı, Claude, Paloma, Maya ve iki torununun arasında paylaştırılmıştı.

Pablo Picasso’nun üç çocuğu ve iki torunu, Picasso’nun adının fikri ortak mülkiyeti paylaşsa da yalnızca Picasso’nun oğlu ve ailenin yöneticisi Claude Ruiz Picasso onaylama yetkisine sahipti. Claude, yazar John Richardson’a verdiği röportajda şöyle demişti: “Böyle bir role sahip olmayı ya da babamın mirası üzerinde etki sahibi olmayı asla beklemedim ve istemedim.”

Claude Picasso, evli ve iki çocuk babasıydı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)